SAMMANDRAG: IBC 2017, del 2 – Lawo, Blackmagic Design & Sony

SAMMANDRAG: IBC 2017, del 2 – Lawo, Blackmagic Design & Sony

Årets IBC är avklarat och under våra två dagar på RAI i Amsterdam lyckades vi snappa upp en hel del intressanta släpp från flera av världens största tillverkare. I den andra delen ur sammandraget avverkar vi Lawo, Blackmagic Design och Sony. 

Lawo

Lawomc²96 Grand Production Console

Den tyska tillverkarens mc²96 Grand Production Console har figurerat i en rad installationer i Europa under året. Således kom det inte som en överraskning att Lawos storskaliga konsol kammade hem segern i kategorin Audio under IABM:s Design & Innovation Awards.

Bordet har sannerligen en uppsjö funktioner och egenskaper, där ett av de starkaste korten är stödet för flera IP-standarder: SMPTE 2110, AES67, Ravenna och Dante – samtliga native. Utöver detta finns det tillgängligt i olika konfigurationer – från 24 till 200 reglar – och är försett med FullHD-skärmar, ett myller av mini-TFT:er till limporna och tryckkänsliga, färgkodade encoders. Ett särskilt användbart inslag är dessutom LiveView: små, små videoskärmar ovanför reglarna som visar en specifik kanals videokälla. Händigt! 

Ytterligare en intressant Europadebutant i år var den slimmade radiokonsolen Ruby. Tanken med detta brädes upplägg är att allt skall vara lättåtkomligt – från reglar, skruvreglage, switchar och displayer, till det konfigurerbara och touchskärmbaserade visuella gränssnittet som ackompanjerar Ruby. Inget ska vara gömt i menyer, utan tillgängligt direkt på skärmen.

Bakom kulisserna i detta system, som för övrigt är AES67/Ravenna-kompatibelt, är drivhjulet tillika rackenheten Power Core, som erbjuder 384 stereokanaler via fyra HD MADI-portar, två AES67-anslutningar. Vill man utöka detta, finns desto fler portar på baksidan. 

Blackmagic Design

Det har nu gått ett år sedan Blackmagic Design förvärvade green screen-specialisten Ultimatte. Och vad företaget har sysslat med sedan dess, visades för första gången upp exklusivt för den europeiska publiken. 

Blackmagic Design Ultimatte 12

Ultimatte 12 är enligt tillverkaren inte enbart den bästa keyern som går att lägga vantarna på i dag, utan kommer också skaka om hur såväl film- som broadcast-branschen arbetar med grafik. Och grunden till detta är maskinens oöverträffade förmåga att återge färger, former och knivskarpa augmented reality-funktioner. I korta ordalag beskriver man Ultimatte 12 som en keyer som levererar grafik "precis som den skall vara". Så som BM Design illustrerade detta i sin monter på mässan, blir det intressant att se hur de stora nyhetsbolagen använder sig av tekniken det kommande halvåret. Tack vare 12G-SDI är UM 12 redo att sättas i arbete med utrustning av kalibrar som SD, HD och Ultra HD.

Men storyn om Ultimatte 12 slutar inte vid den gråa rackenheten, utan fortskrider med den Ethernet-kompatibla touchskärmen Ultimatte Smart Remote 4. Boxen, med vilken det är möjligt att manövrera och växla mellan upp till tolv daisy-chainade UM-tolvor, är även besmyckad med fysiska knappar för att, utöver kontroll över varje enskild parameter, spara och ladda egna förinställningar. Vill man konfigurera systemet efter eget tycke, går det via UM 12:s textbaserade protokoll, Telnet. Företaget tryckte också hårt på systemets prisvärdhet, som är 9 995 dollar för Ultimatte 12, och 3 855 dollar för touchskärmen. 

Sony

En av de mest sevärda montrarna i år var utan tvekan Sonys, som gick under parollen "Beyond Definition". Enligt företagets Head of Media Solutions, Richard Scott, vill man – utöver sitt breda utbud av produkter – även framhäva sig själva som ett lösningsorienterat sådant med möjlighet att stuva om en hel infrastruktur. Vi träffade Richard under IBC och bad honom lotsa oss genom konceptet.

Richard Scott, Head of Media Solutions, Sony

Richard Scott, Head of Media Solutions, Sony

Ni har varit på det klara med att ni observerat såväl förändringar som utmaningar inom era kunders verksamheter, och att helhetskonceptet Beyond Definition, med dess produkter och lösningar, är ert sätt att demonstrera er förståelse för dessa. Vilka utmaningar ställs de inför i dag?
– Något som beskriver detta på ett tydligt sätt är vad MTG Groups CEO i Norden pratade om under Leader's Summit på IBC: "Losing the millennials". Det är en publik som man håller på att förlora nästan fullständigt. En orsak till detta är att bolag inte har att göra med enbart linjär-tv längre, utan en uppsjö olika plattformar – från OTT [Over-the-top content] till sociala medier, samtidigt som man är ovetande om vad som rör sig runt knuten. Och det är en fara med plattformsdivergens; det fragmenterar publiken. 

Och där kommer ni in?
– Exakt. Vi vill, med hjälp av olika produkter och lösningar, demonstrera att vi förstår detta och har resurserna att återta den publiken till våra kunder, samtidigt som man fortsätter att arbeta med och förbättra innehållet till sin traditionella publik.

Beyond Definition står på tre ben: Storytelling, Advanced Media Operations och Dynamic Business Model. Vad innebär dessa hos er på Sony?
– Vad som driver den här branschen är uteslutande innehåll. Vare sig det rör sig om nyheter, drama, sport eller film. Vi vill att våra kunder ska kunna förmedla den allra bästa storyn, och att vara först med att berätta den. Tar man en titt på vår produktportfölj, är vi övertygade om att det finns verktyg för alla genrer.

Beträffande innehåll och storytelling, HDR är ett av de hetaste ämnena i år på IBC. Hur har ni besvarat detta?
– I år erbjuder vi HDR-kompatibilitet över hela kamerasortimentet. Exempelvis genom tre helt nya videokameror [XDCAM PXW-Z90, NXCAM HXR-NX80, FDR-AX700]  och dels genom att vi implementerat en rad förbättringar till bland annat FS5 i vårt redan existerande sortiment. För två, tre år sedan var HDR ett debatterat ämne huruvida det var för komplicerat, eller om man ens behövde det. I år ser vi en klar skillnad i och med att producenter, etcetera ser värdet i det.

Sonys tre nya videokameror, XDCAM PXW-Z90, NXCAM HXR-NX80 och FDR-AX700. Samtliga av kalibern 4K HDR. 

Sony Venice blir tillgänglig i februari nästa år. Preliminärt pris för huset är 37 000 euro. 

Andra uppmärksammade släpp i år är onekligen Venice och UHC-8300. 
– Definitivt. Venice har skapat en massiv uppståndelse i branschen. Jag intervjuade filmfotografen Ed Wild [Black MirrorLondon Has Fallen, etcetera] om hans första upplevelse av kameran, om hur den nya sensorn [36x24mm] hanterar låg belysning, subtila färger som hud, med mera, och han tyckte den är helt fenomenal. Och grejen att han kunde använda sina äldre, anamorfiska linser var väldigt uppskattat. Beträffande UHC-8300 är det vår första 8K-kamera att använda tre 1,25-tums 8K-sensorer, som har tagits fram i nära samarbete med japanska NHK. Även här är resultatet helt makalöst. 

Sony UHC-8300 lanseras i oktober. Pris ej fastställt. 

Rör vi oss vidare till Advanced Media Cooperation, vad innebär ett begrepp som detta?
– Här rör det sig om två områden kretsande kring IP-teknologi. Först och främst ett där vi arbetar tillsammans med tv-bolag och medieföretag i övergången från SDI och hårdvarubaserade infrastrukturer till IP. Och det är inte enbart för att teknologin är fascinerande, utan för att demonstrera hur fördelaktig och effektiv den kan vara för exempelvis fjärrproduktion. Något som faktiskt visas i vår monter, där vi enbart har kontrollytor och innehåll kontinuerligt rullande, medan alla rack, servrar och switchar befinner sig i London. Den andra delen behandlar den mer produktmässiga biten, där vi erbjuder verktyg som täcker arbetsflöde, produktion, ingest, distribution, editering, etcetera – allt i molnet. 

Vilket förklarar varför ni inte har ett "data center" här i år. 
– Precis, allt händer i molnet. Och en viktig sak att poängtera, är att det inte rör sig om någon virtualiserad hårdvara. Allt är utvecklat i molnet, det vill säga cloud-native. 

Och slutligen, det sista benet i konceptet: Dynamic Business Model.
– Här arbetar vi för att hjälpa kunden att gå från en Capex- till en Opex-modell [löpande utgifter i stället för investeringar], vilket resulterar i en Pay-As-You-Go-modell. Tv-bolag som anammat detta är exempelvis danska TV 2. 

Det här måste vara en stor förändring för er i hur ni positionerar er själva. Hur har responsen varit från besökarna?
– Väldigt positiv. Jämför man med förra året, då vi demonstrerade produkterna individuellt och fragmenterat sätt, har multiplattformsupplägget med interoperabilitet och cloud-fokus fått ett varmt mottagande. 

I nästa del avverkar vi bland annat Panasonic och Avid. 

MONITOR ROADSHOW 2017: Dag 1, Malmömässan

MONITOR ROADSHOW 2017: Dag 1, Malmömässan

SAMMANDRAG: IBC 2017, del 1 – AJA Video Systems, NewTek & Canon

SAMMANDRAG: IBC 2017, del 1 – AJA Video Systems, NewTek & Canon