REPORTAGE: Pro Sound Effects
Ljudeffekter på toppnivå
Text: Michael Dee
Foto: Pro Sound Effects
När de stora bolagen BBC, CBS, Vice och Google behöver ljudeffekter vänder de sig till Pro Sound Effects i Brooklyn, New York. Vi kontaktade chefen och grundaren Douglas Price för en inblick i verksamheten och hur man bland annat gick till väga för att samla branschlegenden Mark Manginis verk i sitt bibliotek.
Ljudeffekter utgör en viktig del i film, tv, videospel och i de nu starkt växande sektorerna VR, AR, 360-videor och immersive media. Men hur ljudeffekterna kommer till, hur de används och mixas är något de flesta knappt tänker på. Det finns i dag tusentals försäljare av ljudeffekter på webben, men när det handlar om proffsproduktioner vänder både de stora och mindre bolagen sig till Pro Sound Effects. Företaget har ett grundmurat rykte i branschen. Chefen Douglas Price berättar hur det hela började.
– Jag grundade Pro Sound Effects 2004. Innan det var jag DJ, närmare bestämt en battle-DJ. Jag gick på Brown University i Providence, Rhode Island och efter det flyttade jag till New York och ägnade mig åt musikproduktion. Jag hade alltid varit intresserad av att manipulera ljud, först med skivor och efter det med hjälp av mjukvara. Det gav mig en djup respekt för alla de sätt man kunde skapa ljud. Och det var det som ledde till att jag beslöt mig för att starta ett eget företag inriktat på ljudeffekter.
I början fungerade Pro Sound Effects som återförsäljare av existerande ljudbibliotek, säger Douglas.
– Det handlade då om äldre ljudbibliotek. Jag var ett enmansföretag i början och ville se om det hela fungerade som affärsmodell. Det nya med mitt koncept var att jag gjorde ljudbiblioteken tillgängliga via webben, som inte hade gjorts tidigare.
I kölvattnet av verksamhetens början fanns det inte särskilt många företag i branschen, berättar Douglas. Att etablera sig fann han inte nämnvärt svårt. Dels på grund av påpasslig draghjälp.
– Dessutom kom det ut en bok som hette The 4-Hour Workweek, som blev en bestseller. Och kapitel sju handlade om mig och Pro Sound Effects. Det gav en push framåt. I den vevan blev det också överlag mycket lättare att sälja digitala varor och tjänster via webben. Så tajmingen var rätt. Det fanns inte mycket konkurrens. I dag är det lätt att skaffa några plugins och skapa en hemsida med Wordpress. Att skapa bra ljudeffekter och en sajt var betydligt svårare på den tiden.
Över 250 000 ljud
Bland de stora ljudbiblioteken hos Pro Sound Effects finns The Hybrid Library och The Master Library, berättar Douglas.
– The Hybrid Library innehåller 63 000 ljud och är det bibliotek som frilansarna använder mest. Där ingår en stor uppsättning av alla möjliga sorters ljud. The Master Library används av en rad stora mediabolag, från Vice och Red Bull, till CBS och BBC. Det är det riktigt stora biblioteket med 200 000 ljud.
I utbudet ingår också många specialiserade ljudbibliotek.
– I början av 2017 lanserade vi ett bibliotek kallat Cinematic Winds, där det bland annat ingår vindljud som David Lynch använder, som i nya Twin Peaks. Det har vi utvecklat med Ann Kroeber och Alan Splet och de har aldrig tidigare gjort ett liknande ljudbibliotek kommersiellt tillgängligt. Vindljud är väldigt nyanserade och även svåra att spela in.
Finns det specialister för de olika ljudtyperna?
– Jo, det blir ofta så. Alan Splet som jag nämnde tidigare är helt passionerad vad gäller vindljud och vi har andra specialister som är väldigt fokuserade på vissa områden. Det är nog nästan som med måleri; en del föredrar att arbeta i olja, andra i akryl eller akvarell.
Partnerskapet med Mark Mangini
Hösten 2017 meddelade Pro Sound Effects att man ingått ett partnerskap med Mark Mangini, en legend inom branschen. Han och David White vann en Oscar 2016 för bästa ljudredigering för sitt arbete med filmen Mad Max: Fury Road.
– Han har också utfört ljudredigeringen till Blade Runner 2049, och det skulle inte förvåna mig om han får en Oscar för den också. Vi kommer gradvis att göra hans ljudbibliotek tillgängligt via Pro Sound Effects, med alla de fantastiska ljudeffekter han har skapat under sin 30 år långa karriär. Den första delen är redan lanserad och det biblioteket heter Odyssey Essentials, och innehåller 16 000 ljud. Och vi har fått otrolig feedback på det. Det är inte så underligt eftersom det är en sådan otrolig skattgömma, skapad av ljudeffekternas Michael Jordan. Under de kommande åren kommer vi att lansera ytterligare 100 000 ljud från hans bibliotek.
På fabriken finns en rad specialister, däribland David Forshee som tog hand om arbetet med Mark Manginis bibliotek.
– Det var ett stort arbete. Biblioteket är fantastiskt men det har bestått av råfiler, icke-mastrade, så det handlade om att behandla dem för kommersiellt bruk. Där är Pro Tools ett av våra viktigaste verktyg. Vi använder även flera asset management-mjukvaror, däribland Soundminer och AudioFinder, men i det här fallet valde vi BaseHead SFX Database Searching Software – och där finns en smidig genväg, W, för att skicka filer till en extern editor, i det här fallet iZotope Rx6, och skära till filer. Det gjorde arbetsflödet väldigt effektivt.
IZotope Rx6 fungerade suveränt i det här läget. Väldigt bra till att reparera saker i råfilerna, justera loudness/gain, utföra de-clicking och de-humming. Målet var att bevara så mycket av originalinspelningarna som möjligt och enbart rensa upp när det var nödvändigt.
IZotope Rx6 var dock inte den enda editeringsmjukvaran som togs i bruk.
– Vi använde också TwistedWave, en enkel men ändå väldigt effektiv sådan som klarade av en del saker som iZotope Rx6 inte kunde ta hand om. Exempelvis större klipp där det behövdes crossfades.
I filmbranschen kan det ofta uppstå plötsliga behov, av till exempel en viss typ av rekvisita. Förekommer det även i ljudeffektssammanhang?
– Vi kan få snabba förfrågningar men det är också så att de stora produktionerna anlitar så kallad tramp, artister som utför ljud som steg, dörrar som stängs och andra ljudeffekter. Dessutom har många produktioner inte budget att köpa specialinspelade ljud. Och det mesta som behövs finns i våra bibliotek.
Händer det att kunderna insisterar på exklusivitet? Att till exempel ett ljud till en science fiction-film enbart får användas i den produktionen och inte säljas till andra?
– Det är väldigt sällsynt för oss. Det har funnits situationer då vissa ljud skapats speciellt för en produktion och att kunden insisterat på exklusivitet. Vi ställer upp om så behövs, men det är inte vårt fokus. Vi fokuserar på royaltybefriade bibliotek.
Skräddarsyr ni effekter vid efterfrågan?
– Vi kallar det Sound Concierge Service, då klienter behöver något väldigt ovanligt och speciellt. Då letar vi fram det, ur egna bibliotek, sådana bibliotek som är i görningen eller så letar vi hos andra, kanske att de som spelar in ljud åt oss spelar in ett ljud speciellt.
Vilka trender har du lagt märke till just nu?
– En trend är ambisoniska ljud och där har vi varit i fören. Det är ljud som ska användas till VR, 360-videor och immersive media. De spelas in så att man kan manipulera ljudets perspektiv. Vi lanserade 2015 det första ambisoniska biblioteket, kallat NYC Ambisonic. Det bestod av ljud som vårt eget team spelade in i New York. Behovet växer allt eftersom den sektorn blir större och större.
Känner du igen era effekter när du tittar på tv och går på bio?
– Nästan alla stora produktioner har ljudeffekter från våra bibliotek, från Dallas Buyers Club, till World of Warcraft. Ibland känner jag igen dem, men ofta ingår de i sammansättningar av flera ljudeffekter för att skapa komplexa ljudfärger. Jag gillar själv tanken på att vi stödjer konsten och hantverket bakom ljudet – det som hörs men inte syns. Att vi kan hjälpa de som berättar historier med ljud och förse dem med nödvändiga verktyg för sin kreativitet.