TEST: Pioneer SE-MONITOR5

TEST: Pioneer SE-MONITOR5

Hörlurar i världsklass

Text: Frederick Norén

Från Pioneer kommer ett par studiohörlurar med innovativ design och materialval. Hörlurarna är slutna men på ovansidan finns små ventilationshål som ventilerar hörlurarna och jämnar ut trycket som bastonerna skapar. Hörlursmembranen är från grunden tillverkade av träfiber som förfinats och formats – materialet är enligt Pioneer helt fritt från egenresonanser. Monitor tar en närmare lyssning på denna spännande hörlursdesign.

Teknikjätten Pioneer har väldigt många olika produkter i sin produktkatalog och lång erfarenhet av att designa hörlurar – deras första hörlurar lanserades år 1960. Företaget har sedan dess legat i framkant i utvecklingen av ny hörlursteknik och deras dyraste hörlurar heter SE-MASTER1 – stora öppna hörlurar ämnade för Hi-Fi-marknaden. SEMONITOR5 är deras senaste tillskott och är riktade mot både kräsna Hi-Fi-lyssnare och svårflörtade studiotekniker.

KONSTRUKTION

TYP Sluten studiohörlur
ANSLUTNINGAR Två minitele
HÖRLURSKONTAKT 3.5 mm stereo minitele´med tillhörande tele-adapter
KABEL 1,6 och 3 meter lång höglurskabel, samt 1,6 meter balanserad hörlurskabel
ELEMENT 50 mm Cellulosa-Nanofiber
FREKVENSOMFÅNG 5 – 85 000 Hz
IMPEDANS 40 Ohm
KÄNSLIGHET 99 dB
VIKT 480 gram, utan kabel
PRIS 9 990 kronor
DISTRIBUTÖR Pioneer, www.pioneer-headphones.com

Hörlurarnas konstruktion innehåller en hel del innovativ teknik. Hörlurskåporna är till stor del tillverkade av en magnesiumlegering för att minimera uppkomsten av oönskade resonanser, och dubbla akustiska kammare hjälper till att diffusera eventuella reflektioner. Hörlurarna i grunden är en sluten design, men de dubbla akustiska kamrarna är snillrikt utformade med hål som kopplar ihop dem akustiskt. På ovansidan av varje hörlurskåpa finns fem små hål som ventilerar den yttre kammaren. Denna form av “basreflexport” gör att lågbasen blir fast och definierad utan att basregistret tar överhand. Eftersom luften ventileras blir öronen inte lika varma jämfört med att bära vanliga slutna hörlurar.

Talspolen är gjord av aluminum som täckts med koppar och har således lägre vikt jämfört med en traditionell talspole. Membranet är nyutvecklat och i grunden tillverkat av träfiber som raffinerats på nanonivå och formats till ett membran uppbyggt av cellulosa. Då jag är nyfiken plockar jag loss ena hörlursmuffen och tar en ordentlig titt på membranet – och mycket riktigt, det ser ut att vara gjort av papper. Membranet är 50 mm i diameter och har en uppmätt frekvensgång på 5 Hz till 85 kHz – alltså tillräckligt frekvensomfång för både människor, hundar och fladdermöss.

Hörlursbågen är tillverkad av superduralminium, som är en mycket stark aluminiumlegering. Hörlurskoporna är akustiskt isolerade från hörlursbågen via gummipackningar, detta för att hindra vibrationer att vandra från ena hörluren till den andra. Hörlursbågen är vadderad och klädd i konstläder och hörlurarna levereras med hörlurskuddar klädda i antingen velour eller konstläder. Vilka som passar bäst är personligt. Jag föredrar hörlurskuddarna klädda i velour då de är lite bättre på att absorbera oönskade reflektioner. Å andra sidan sitter konstläderkuddarna åt lite bättre och går att torka av. Positionen på de båda hörlurskåporna går att justera för bästa passform och hörlursbågen känns robust.

Hörlurarna levereras med tre olika kablar: två par vanliga hörlurskablar i längderna 1,6 och 3 meter, samt en balanserad kabel. Den balanserade 2,5-millimeters-kabeln passar med bärbara musikspelare i Hi-Fi-segmentet, med det finns även dyra hörlursförstärkare med balanserade utgångar, oftast via två XLR-utgångar. Således hade det varit önskvärt att få med en balanserad hörlurskabel med XLR-kontakter.

FÖRSTA INTRYCKET

Med lång erfarenhet av att testa hörlurar vet jag att nya hörlurar behöver spelas in ordentligt innan de börjar låta som de skall – Pioneer-hörlurarna är inget undantag. Till en början låter de ganska tunna och diskantiga, och basen är inte riktigt på plats. Så jag bestämmer mig för att lägga dem på inspelning i tre veckor – dygnet runt spelades en blandning av musik varvat med pauser. När jag sedan lyssnar på dem ger de en helt annan ljudbild – längre och övre basregistren sitter ihop, ljudbilden är homogen och luftig utan tillstymmelse till tunnhet. De två saker som jag reagerar mest på är hur naturlig sången låter, samt att basen är fri från kompressionen som normalt sker i ett par slutna hörlurar.

LJUDBILDEN

Jag kopplar hörlurarna till en Crane Song Solaris digitalomvandlare med inbyggd hörlursförstärkare och börjar lyssna på mitt referensmaterial. Alison Krauss & Union Station Paper Airplane inspelad i 24 bitar/96 kHz innehåller både spelglädje, strängdefinition och ett intrikat arrangemang. Hörlurarna imponerar direkt genom att porträttera Alisons spröda men samtidigt bestämda röst på ett väldigt fint och trovärdigt sätt. Samklangen mellan de olika stränginstrumenten känns ovanligt äkta för att komma ur ett par hörlurar. Först saknas det lite värme i övre basregistret, så jag provar att flytta hörlurarna något framåt och sedan bakåt, vilket gör att basregistret ändras något. 

jag hittar de bästa positionen när hörlurarna sitter något framåt på mitt huvud. Nästa låt är Chan Chan med Buena Vista Social Club, också inspelad i 24 bitar/96 kHz. Givetvis är det svårt för ett par hörlurar att återskapa en så fantastisk liveinspelning med Kubas bästa musikanter. De lyckas ändå skapa illusionen av studioväggarna och ge en trovärdig bild av hur musikerna är placerade i studion. Jag kommer på mig själv efter en halvtimme med att sitta och lyssna igenom skivan som bjuder på en fin musikupplevelse. För att testa hur naturtrogna hörlurarna är spelar jag upp ett stycke med kyrkorgel och munspel, inspelat i DSD-format och med mycket bra ljudkvalitet. När jag blundar känns det nästan som att jag sitter i kyrkan. Det som saknas är den längsta basen som inte ett par hörlurar kan återskapa – den känner man med hela kroppen. Jag konstaterar att hörlurarna med bravur klarar av att spela upp akustisk musik.

Hur låter då modern popmusik i hörlurarna? Jag spelar upp Selena Gomez Hands to Myself, mixad av min husgud Serban Ghenea. Selenas röst placeras inne i mitt huvud och hon känns närgången på ett mycket trevligt sätt. De korta definierade bastonerna spelas upp på ett övertygande sätt och hörlurarna visar hur långt ner i basregistret de kan spela. Förutom sångljudet slås jag av hur bra hörlurarna klarar av att spela djupbas utan att mellanregistret överskuggas av basenergi – något som oftast sker i slutna hörlurar. Det märks att ventilationshålen gör nytta och hjälper till att skapa ett dynamiskt basregister. Oavsett musikstil bjuder hörlurarna på en tämligen balanserad ljudupplevelse – från djupbas och upp till högsta diskant.

De sitter så skönt och låter så bra att jag nästan glömmer av att jag lyssnar på ett par hörlurar. Jag inser snabbt att Pioneer SE-MONITOR5 är de bästa hörlurarna jag någonsin testat.

I PRODUKTION

Hur fungerar Pioneer SE-MONITOR5 i musikproduktion? Svaret är väldigt bra! Den neutrala och balanserade ljudkaraktären gör att det går att sitta långa perioder och arbeta utan att öronen kroknar, och även om de väger nästan ett halvt kilo så sitter de bekvämt på huvudet. Det är lätt att skruva upp för stark lyssningsvolym i hörlurar, men tack vare att de är så balanserade och dynamiska så upplever jag inte att man behöver göra det. Personligen är jag imponerad av hur pass bra jag kan jämföra spektralbalansen i mina mixar med mitt referensmaterial.

Hörlurarna är även utmärkta att använda vid inspelning då dämpningen är tillräckligt bra. Återigen behöver man inte lyssna speciellt starkt för att få feeling och känna intonationen vid exempelvis sånginspelning. Om jag skall vara petig så saknar Pioneer SE-MONITOR5 möjlighetvis lite värme i övre basen kring 175 Hz och lite botten nere vid 55 Hz, men samtidigt innebär det att mellanregistret lättare kommer fram i ljudbilden på ett naturligt sätt.

PÅ RESA

Det är såklart en vardagslyx att ta med sig så pass dyra hörlurar på resa, och eftersom de inte går att fälla ihop så tar de lite extra plats i väskan. Det är det dock värt då de är tillräckligt lättdrivna för att drivas av en iPhone. Trots de små ventilationshålen är hörlurarna tillräckligt slutna för att effektivt hålla miljö- och flygplansljud ute. Givetvis är de inte lika isolerande som ett par hörlurar med aktiv brusreducering, men å andra sidan bjuder de på en helt annan ljudupplevelse.

Oavsett var i världen du sitter och arbetar, är dessa hörlurar tillräckligt bra för att mixa och producera musik i – på en flygplats, på ett café eller på ett hotellrum. De kommer väl till pass när jag sitter på ett hotellrum i Shanghai och bearbetar musiken till ett stort bilevent.

SAMMANFATTNING

Pioneer SE-MONITOR5 är de bästa hörlurarna jag har testat och den innovativa designen återspeglas i den fantastiska ljudkvaliteten. De skapar ett balanserat och dynamiskt ljud med nerv i sångljudet som jag inte tidigare har upplevt i ett par hörlurar. Basregistret är fast och definierat utan att överskugga mellanregistret. Transientupplösningen är definierad utan att accentuera något frekvensregister, och mellanregistret har fin närvaro. Ljudupplevelsen är så pass verklig att man nästan glömmer av att man lyssnar på ett par hörlurar. 

Smakar det så kostar det och hörlurarna kostar lika mycket som ett par hyfsade studiomonitorer. Sitter du och arbetar i ett litet rum med dålig rumsakustik och ändå vill kunna skapa hyggliga mixar, då är dessa hörlurar ett bra alternativ. Likaså om du är på resande fot och behöver en adekvat hörlurslyssning.

MINUS

  • Ej hopfällbara

PLUS

  • Fantastisk ljudåtergivning

  • Sitter bekvämt

REPORTAGE: Sjölunda skola, Lidköping

REPORTAGE: Sjölunda skola, Lidköping

BRANSCHNYHET: Austman Consulting spelade in och livestreamade under Läromedelsmässan 2018

BRANSCHNYHET: Austman Consulting spelade in och livestreamade under Läromedelsmässan 2018