REPORTAGE: Low Frog Vario 6 Från Okero

REPORTAGE: Low Frog Vario 6 Från Okero

Tung rök på Göteborgs Stadsteater

Text: Peter Fredberg
Foto: Ola Kjelby & Peter Fredberg

När rökmaskinerna i Low Fog Vario-serien kom ut på marknaden blev det en liten revolution. Nu ges möjlighet att jobba ännu mer kreativt med rök i olika typer av produktioner och sammanhang. Några som var snabba med att investera i en Low Fog Vario 6 var Göteborgs Stadsteater. Nu har de fått fler möjligheter att kunna skapa nya spännande effekter och atmosfärer jämfört med tidigare.

Generalagenten för Low Fog Vario-serien är Okero AB och deras produkter finns representerade på de flesta teaterscenerna både i Sverige och Norge. De startade med tillverkning av dimrar till belysning på 80-talet. 1995 registrerades företaget i sin nuvarande form och deras huvudsakliga verksamhet är belysningsstyrning för teatrar och offentlig miljö. 2016 övertog Peter Vikström verksamheten från grundaren Olle Olsson och har sedan dess utvidgat verksamheten med nya kompetenser. Som komplement till de egenproducerade produkterna har de ett brett utbud av agenturer som bland annat ADB, Niethammer, TAIT Stage Technologies, GDS, APQ, Studio Due, Columbus McKinnon, ETC, MT-Electronic och ProLED. 

– Vi har totalt 16 anställda i produktion och därtill kommer extern specialkompetens som upphandlas efter behov, säger Peter Vikström på Okero.

En lugn eftermiddag träffade vi Anders Johansson som jobbar som belysningsansvarig sedan drygt 20 år på det kommunalägda Göteborgs Stadsteater AB.

– Vi har fyra scener i huset. Stora Scen, Studion, Lilla Scen och Foajéscenen där vi kör lunchteater. Vill du se den nya rökmaskinen i arbete under en produktion så får du komma snart. 2020 stänger vi faktiskt teatern under ett år för att genomföra en större ombyggnad av allt från lokaler, fasad till teknik. Det kommer bli ett rejält lyft för hela verksamheten, säger Anders.

Från början hade teatern en tungrökmaskin som matades med en stor tub CO2 och den kunde i princip bara skapa just tung rök, vilket begränsade användandet en hel del. 

– Med vår nya maskin kan vi blanda in mer eller mindre mängd vatten och kan på det sättet få röken både olika tung och kan även lägga den med en högre tjocklek om vi vill. Den klarar av att hantera en slanglängd på upp till 30 meter och om vi släpper ut röken högre upp i luften kan vi nästan få effekten av ett moln som svävar över scenen. Det är riktigt häftigt. Sedan kan vi tunna ut röken om vi vill köra mycket fläkt och sprida den över större ytor, säger Anders. 

– Rök är alltid nyckfull att jobba med, men med detta system har operatören större kontroll över resultatet och kan dessutom bestämma karaktären av röken live och helt sömlöst direkt under en föreställning, säger Peter.

Low Fog Vario 6 styrs via DMX från ljuskontrollbordet, som är ett ETC Eos Ti och kan även styras trådlöst via en iPad. Det är i första hand tre huvudparametrar som kan styras. Du kan variera hur mycket vatten du har i röken, hur mycket eller lite rök som produceras och sedan om den ska använda mycket eller lite fläkt.

– Vi kan nu forma röken på fler sätt, vi har fler val helt enkelt. Med den gamla rökmaskinen var det mer eller mindre av eller på som gällde. Det känns även som rökvätskan i den nya maskinen räcker längre, men det beror så klart på om vi kör tunn eller tjock rök. Om vi kör maskinen på 100 procent drar den cirka 200 ml rökvätska i minuten och beroende på effekt mellan en till 16 liter vatten i timmen. Den gamla maskinen var dessutom mycket dyrare i drift än den nya, som går på vanlig rökvätska och destillerat vatten, vilket inte kostar många kronor per liter. Tidigare kostade en föreställning kanske 350 kr när det kom till rök. Nu hamnar vi på cirka 150 kr per föreställning. Det gör en ganska stor skillnad i det stora hela, säger Anders.

Vad är styrkan mot teaterns tidigare tungrökmaskin?

– Röken kan nu produceras under längre tid än tidigare. Det är även lätt att applicera röken där de vill ha den och möjligheten att transportera och fördela röken över långa avstånd har ökat. Den går även att använda som en vanlig rökmaskin om man önskar genom att inte tillsätta vattenkomponenten vid drift. Den är dessutom relativt tyst, säger Peter.

– Vi slipper nu hantera gasflaskor, kylslangar och annan kylmedia, vilket underlättar den dagliga hanteringen avsevärt. Den värmer upp på cirka tio minuter och är relativt smidig med sina 91x55x55 cm och 62 kilo. Det är dessutom väldigt smidigt att byta ut vätskorna när det behövs, säger Anders.

Rökmaskiner kan bete sig lite olika vid olika temperaturer och luftfuktighet. Det får man alltid ta med i beräkningarna. Men röken från Low Fog Vario-serien är inte lika temperaturberoende som CO2-rök.

– En utmaning är att vi repeterar utan publik och då blir det inte samma luftströmmar i rummet som när det sitter 600 personer i salongen. Publiken värmer faktiskt upp lokalen med sin kroppsvärme och då ändras ventilationen och hur luftströmmarna går i rummet. Det är något vi måste ta hänsyn till. Röken från den nya maskinen är inte nedkyld som kolsyrerök och jag upplever att den klarar av att hantera olika temperaturer i lokalen på ett bättre sätt, säger Anders.

Röken används i första hand för att bygga upp atmosfärer och effekter för att berätta historien. Det är ofta en kombination av att ljussättaren och scenografen jobbar fram hur de ska använda röken i uppsättningen. 

– Sedan kan det naturligtvis redan stå i manuset att det är dimma på scenen. En utmaning med röken vi använde tidigare var att om skådespelarna gick över scenen kunde det nästan bli hål av fötterna i röken så man kunde se golvet. Detta är inte röken från vår nya maskin lika känslig för. Vi har nu fått avsevärt fler möjligheter när vi använder rök för att hjälpa till att förstärka känslan i en historia. Exempelvis lyckades vi skapade en riktigt fin rökeffekt, som kanske höll sig en meter över golvet. Det hade vi aldrig klarat av tidigare, då hade vi kanske fått röken att ligga runt 2,5 dm över golvet, säger Anders.

Vilken blir nästa produktion där rökmaskinen kommer användas?

– Nu använder vi den i Lång dags färd mot natt som hade premiär den 13 september och körs fram till slutet av november. Maskinen kommer definitivt att användas flitigt i kommande uppsättningar, det är jag säker på, säger Anders.

REPORTAGE: Byteatern & d&b Soundscape

REPORTAGE: Byteatern & d&b Soundscape

REPORTAGE: SVT & Net Insight

REPORTAGE: SVT & Net Insight